GAMMA-RAY SPECTROMETRY FOR DISTINGUISHING ACID AND BASIC ROCKS OF THE SERRA GERAL FORMATION, IN THE SERRA GAÚCHA WINE REGION, BRAZIL

Rudi Cesar Comiotto Modena, Rosemary Hoff, André Rodrigo Farias, Jorge Antônio Viel, Osmar Gustavo Wohl Coelho

Abstract


ABSTRACT. The gamma-ray spectrometric research has allowed for observation of the distribution of radioactive elements such as K, U and Th for recognizing the radioactive signatures of different rock types. The objective of this study was to evaluate the possibility to distinguish between acid and basic rocks of the Serra Geral Formation, in the Serra Gaúcha wine region in the state of Rio Grande do Sul (Brazil) through gamma-ray spectrometry techniques. This study contributed to geologically characterize areas of geographical appellation for different wine terroirs. In the study area, the mapping of the lithological variations was conducted through gamma-ray spectrometry field measurements. The method was effective in distinguishing between acid and basic volcanic rocks. For non-weathered rocks, all four channels (CT, K, eU and eTh) were efficient, but for weathered rocks, only the measurements of eU and eTh were effective. The method distinguished three types of volcanic rock such as acid, basic and breccia and being a contributor to soil studies, pointing out places where the traditional vitiviniculture could be expanded.

Keywords: geophysical method, wine terroir, volcanic rock.

RESUMO. A pesquisa por gamaespectrometria tem permitido observar a distribuição de elementos radioativos, tais como K, U e Th reconhecendo as assinaturas radioativas de diferentes tipos de rocha. O objetivo deste estudo foi avaliar a possibilidade de distinguir entre as rochas ácidas e básicas da Formação Serra Geral, na região vitivinícola Serra Gaúcha, no estado do Rio Grande do Sul (Brasil) por meio de técnicas de gamaespectrometria. Este estudo caracterizou a geologia de áreas de indicação geográfica de diferentes terroirs vinícolas. Na área de estudo, o reconhecimento de variações litológicas e a pesquisa de gamaespectrometria foi realizada através de medições de campo para mapeamento. O método foi eficaz na distinção entre rochas vulcânicas ácidas e básicas. Para as rochas não intemperizadas todos os quatro canais (CT, K, eU e eTh) foram eficientes, mas para as rochas alteradas, apenas as medidas de eU e eTh se mostraram eficazes. O método distinguiu três tipos de rochas, como vulcânicas básicas e ácidas e ainda brechas, podendo contribuir para os estudos do solo e mostrando os lugares onde a viticultura tradicional pode ser expandida.

Palavras-chave: métodos geofísicos, terroir vitivinícola, rocha vulcânica.


Keywords


geophysical method, wine terroir, volcanic rock.



DOI: http://dx.doi.org/10.22564/rbgf.v34i4.889










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